Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους

Δημήτρης Βασιλειάδης: «Διεκδικούμε την αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους»

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Το Επιμελητήριο Πιερίας στέκεται αρωγός στα αναπτυξιακά εγχειρήματα του τόπου»

Τις προοπτικές ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού στις Αλυκές Κίτρους έθεσαν επί τάπητος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο Δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Επιμελητήριο, το πρωί της Δευτέρας.

Ο Δήμαρχος Πύδνας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής καθώς τα νερά των Αλυκών έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και είναι από τις μοναδικές στον Ελλαδικό χώρο. Μάλιστα πολλοί πολίτες επιλέγουν τα νερά των Αλυκών για υδροθεραπεία και πηλοθεραπεία για την ανακούφισή τους από διάφορα άλγη. Βέβαια η χρησιμοποίηση της λάσπης και το υψηλής περιεκτικότητας θαλασσινό νερό των αλοπηγίων γίνεται ανεξέλεγκτα. Η δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή ενδείκνυται για ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού δημιουργώντας μία σύγχρονη μονάδα υδροθεραπευτηρίου-πηλοθεραπευτηρίου με τεράστια οφέλη για την περιοχή, προχώρησε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην υποβολή αιτήματος εγγραφής του Δήμου ως μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Μάλιστα η δημοτική αρχή ερευνά τη δυνατότητα αξιοποίησης της θερμαλιστικής ιδιότητας της περιοχής.

Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Πύδνας ανέλυσε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας τις δυνατότητες της περιοχής, την υφιστάμενη εδαφική κατάσταση και επικεντρώθηκε στους τρόπους που μπορεί αυτό το εγχείρημα να υλοποιηθεί ζητώντας την άμεση και ενεργή αρωγή του Επιμελητηρίου Πιερίας. Οι δύο φορείς ανέπτυξαν διεξοδικά τους τρόπους υλοποίησης του εγχειρήματος αλλά και το είδος της συνεργασίας που μπορεί να υπάρξει μεταξύ τους.

Δημήτρης Βασιλειάδης-Δήμαρχος Πύδνας

«Οι Αλυκές Κίτρους είναι μια περιοχή με πολλά και ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Εκτός από τα ιαματικά λουτρά, η περιοχή παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα ιστορικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά διότι βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πύδνας και στις Λουλουδιές. Ο συνδυασμός των ιαματικών φυσικών πόρων με τις αναπτυγμένες υποδομές της ευρύτερης περιοχής Κατερινόσκαλας-Παραλίας-Κορινού-Μακρυγιάλου ενδείκνυται για τη βιώσιμη ανάπτυξη εναλλακτικής μορφής τουρισμού στην περιοχή. Άλλωστε τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για πράσινη ανάπτυξη είναι στις προτεραιότητες της χώρας για την  ανόρθωση της οικονομίας. Διεκδικούμε με σθένος την αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς. Ιδιαίτερη είναι η ικανοποίηση που το Επιμελητήριο Πιερίας, ο εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων του νομού μας, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια καθώς η ανάπτυξη της περιοχής χρειάζεται την ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε σχετικά ο κ. Βασιλειάδης.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

«Στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αποδεδειγμένα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο νομό. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή της ανάπτυξης θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού στις Αλυκές Κίτρους» σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και πρόσθεσε: «Το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό μας Συμβούλιο άμεσα και εκφράζω την πεποίθηση ότι η απόφαση θα είναι ομόφωνη καθώς το Επιμελητήριο Πιερίας υπήρξε πάντα αρωγός στα αναπτυξιακά εγχειρήματα του τόπου. Άλλωστε την πρόταση για την ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού στο νομό το Επιμελητήριο Πιερίας την έχει καταθέσει και δημοσιεύσει από το 2007 υποδεικνύοντας ως ενδεδειγμένες περιοχές τις Αλυκές Κίτρους, και την Πέτρα Ολύμπου».

Σημειώνεται ότι στην περιοχή το Ελληνικό Δημόσιο έχει στην ιδιοκτησία του έκταση 359 στρεμμάτων, η οποία δεν είναι αξιοποιημένη καθώς βρίσκεται μακριά από την παραλία και δίπλα στις εγκαταστάσεις των Αλυκών και του υδροβιότοπου που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR. Ο δήμος Πύδνας με έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητά, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 200 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα του Ν. 3463/2996 ΦΕΚ Α 114, τη δωρεάν παραχώρηση έκτασης  60 στρεμμάτων για τη δημιουργία υδροθεραπευτικού και πηλοθεραπευτικού κέντρου με κοινωφελή χαρακτήρα που όμως θα συμβάλει στη γενικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής με την ανάπτυξη του θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού. 

Προηγούμενο Τους πρώτους «εκπαιδευόμενους» υποδέχθηκε η Σχολή του Επιμελητηρίου Πιερίας στις νέες εγκαταστάσεις της

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας